Hei tuore fuksi 2023! (eli syksyllä aloittava ensimmäisen vuoden opiskelija)
Hauskaa, että olet jo eksynyt Inkubion nettisivuille. Täältä löytyy vaikka mitä Inkubioon liittyvää, mutta ehkä tärkeimmät infot löydät juurikin täältä Fuksit-osiosta. Kaikissa mahdollisissa epäselvyyksissä kannattaa ottaa yhteyttä fuksikapteeneihisi Iiriskeen ja Aaroon.
Liity Inkubion fuksien Telegram kanavalle tästä. Seuraa odotellessasi myös Inkubion fuksit 2023 -Instagram tiliä, jonka kautta satelee tärkeää infoa pitkin kesää. Kesällä postiluukustasi putkahtavasta fuksioppaasta löydät vastauksen suurimpaan osaan kutkuttavista kysymyksistä niin opintoihin, opiskelijaelämään kuin fuksivuoteenkin liittyen. Mikäli jokin jää askarruttamaan, kysy ihmeessä siitä kippareiltasi Telegramissa (@iihanainen ja @apeoskari) tai mailitse (fuksikapteeni@inkubio.fi).
Kaiken tärkeän opiskelujen aloittamiseen liittyen löydät myös Aalto-yliopiston sivuilta (Aalto – Uusi opiskelija) ja tältä sivulta muuta erittäin oleellista opiskelija elämäsi ensiaskeleille.
Muutama sivuilla käytetty termi ja niiden selitys:
Kilta järjestää kaikkea hauskaa tapahtumaa ja jäsenenä pääset nauttimaan näistä. Muista siis myös siis liittyä killan jäseneksi 😀 (Tähän tulee alkukesästä ohjeet/linkki)
Fuksiopas myös tulee kilahtamaan postiluukusta sisään kesän aikana ja se ilmestyy myös tänne kunhan vain ensin saamme sen valmiiksi! Sillä välin esim. Aku Ankka on hyvää kesälukemista.
Nähdään syksyllä <3
Jotta opiskelut luonnistuisivat on asioiden oltava muutenkin mallillaan. Seuraavassa vinkkejä, joilla pääsee alkuun.
Asuminen
Opiskelija-asuntoja pääkaupunkiseudulta kannattaa tulevan teekkarin etsiä seuraavista paikoista:
Toimeentulo
Kansaneläkelaitos KELA myöntää kokopäiväiselle opiskelijalle opintorahaa, yleistä asumistukea ja opintolainalle valtiontakauksen. Opintorahaa saa 48 kuukaudeksi kaksiportaisesti ensin kandidaatin tutkintoon ja myöhemmin diplomi-insinöörin tutkintoa varten. Tuen saaminen edellyttää viiden opintopisteen suorittamista tuennostokuukautta kohti. Voit hakea opintotukea Kelan asiointipalvelun kautta. Apua opintorahaan ja -lainaan liittyvissä ongelmissa saa Opiskelu-palvelunumerosta (020 692 209) ja asumistukeen liittyvissä ongelmissa saa apua Asumisen-palvelunumerosta (020 692 210) Molemmat palvelevat arkisin 9-16
Liikkuminen
Muuttaessasi opiskelijana pääkaupunkiseudulle olet oikeutettu alennukseen joukkoliikenteen kausilipuista. Alennuksen voi saada opiskelupaikan hyväksymisen jälkeen joko tunnistautumalla HSL-sovelluksen kautta tai hankkimalla henkilökohtaisen HSL:n matkakortin. Kortin voi hankkia mistä tahansa HSL:n palvelupisteestä esittämällä koulun kanslian leimalla varustetun todistuksen opiskelijastatuksestasi tai opiskelijakortin, jossa on voimassaoleva lukukausitarra. Palvelupisteitä on ainakin Helsingin rautatieasemalla ja Tapiolassa, ja ISOt osaavat varmasti auttaa sinne löytämisessä. Sovellus ja matkakortti käyvät maksuvälineinä Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan, Keravan ja Kirkkonummen joukkoliikenteessä. Lisää tietoa sovelluksesta, maksukortista ja joukkoliikenteestä löydät HSL:n sivuilta sekä monenmoiset kulkuyhteydet pääkaupunkiseudulla Reittioppaasta.
Otaniemen sisälläkin liikkuminen voi tuottaa vaikeuksia luokkien löytämisen kannalta. Rakennuksissa luokat on yleensä nimetty melko loogisesti. Päätalon luokat noudattavat seuraavanlaista järjestystä X123: Ensimmäinen kirjain kertoo mistä siivestä ja ensimmäinen numero kertoo mistä kerroksesta huone löytyy. Viimeiset kaksi numeroa kulkevat järjestyksessä kerroksissa.
Terveydenhuolto
YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö vastaa yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelijoiden terveydenhuollosta. Terveydenhoitomaksun 36,80 € ja se maksetaan Kelalle lukukausittain eli kaksi kertaa vuodessa. Maksusta ei lähetetä laskua vaan se hoidetaan omatoimisesti Kelan sivuilla. Maksaessasi terveydenhoitomaksun saat oikeuden ilmaisiin terveydenhuoltopalveluihin (mm. terveydenhoitajan ja yleislääkärin vastaanotot). Erikois- ja hammaslääkärikäynnit maksavat muutamia euroja, mutta ovat silti huomattavasti normaalia edullisimpia. YTHS:llä on toimipiste Otaniemessä (Otakaari 12), ja päätoimipiste on Töölössä (Töölönkatu 37 A), Helsingissä.
Liikunta
Liikuntaa yleisen hyvinvoinnin ylläpitäjänä ei pidä unohtaa. Otaniemessä urheilukin onnistuu: lukuisten urheiluyhdistysten piiristä löytyy lähes kaikkea juoksemisesta purjelentoon ja sukellukseen. Lisäksi UniSportilla on toimipiste Otaniemen urheiluhallilla, Otahallilla. UniSport tarjoaa ryhmäliikuntatunteja, kuntosaliharjottelua ja monenlaisia kursseja erittäin opiskelijaystävälliseen hintaan. Kausikortilla voi urheilla myös muissa Unisportin toimipisteissä.
Opiskelijaruokaloita
Otaniemessä on lukuisia ruokaloita, jotka tarjoavat arkipäivisin lämpimän aterian, johon kuuluu lisäksi vapaasti annosteltava salaatti ja leipää. Opiskelijaravintoloita löydät myös muiden Aalto-yliopiston, sekä Helsingin yliopiston kampusten yhteydestä. Otaniememen ruokapaikkojen ruokalistat voit tsekata täältä. Voit löytää itäisen satamakaupungin (Helsingin) opiskelijaravintolat muun muassa UniCafeen sivuilta.
Jotta DI-tutkinto ei jäisi vain haaveeksi, löytyy täältä erityisesti fukseja hyödyttäviä vinkkejä opiskeluun.
Kertauksena vielä Aallon uusien opiskelijoiden sivut: https://www.aalto.fi/fi/uusi-opiskelija
Korkeakoulun opiskelijoiden infosivustolta löydät kaikkea tarpeellista ja virallista kandiohjelmaan liittyen. Mallilukujärjestykset julkaistaan samalla sivustolla kesällä tai alkusyksystä. Mallilukkariin voi tehdä muutoksia, mutta ainakin pakolliset perusmatikat ja -fysiikat kannattaa suorittaa heti alta pois. Lukkariin voi lisätä myös kieliä, ja toinen kotimainen kieli kannattaa hoitaa ajoissa. Virallisen opetussuunitelman, josta löydät mm. kaikki kurssit ja ohjeellisen suoritusjärjestyksen löydät samaisilta sivuilta.
Ongelmia opiskelussa?
Opiskelujen kanssa voi olla ongelmia monestakin syystä. Ehkä yleisin, erityisesti fuksivuoden ongelmista, on liiallinen opiskelijatapahtumissa käynti ja siten puuttellinen ajankäytön hallinta. Vaikka lukiossa opiskelut sujuivatkin helposti vain viimeisen illan koepänttäyksellä, ei asia todennäköisesti enää yliopistotasolla ole niin. Jotta ensi syksynä ei olisi ongelmia Kelan tyyppien tai äidin kanssa, pieniä vinkkejä opiskeluihin seuraavassa:
Tärkeää on muistaa, ettet jää ongelmiesi kanssa yksin, jos mutkia tulee matkaan, hae apua tarpeeksi ajoissa! ISOhenkilöt, fuksikapteeni ja koulun henkilökunta ovat paikalla juuri sinua varten. Tavoittena on, että saisit opiskeluajoistasi mahdollisimman paljon irti ja tämä käy parhaiten, kun voit hyvin niin fyysisesti kuin henkisestikin.