Opintojen aloitus

Hei tuore fuksi 2020! (eli syksyllä aloittava ensimmäisen vuoden opiskelija)

Hauskaa, että olet jo eksynyt Inkubion nettisivuille. Täältä löytyy vaikka mitä Inkubioon liittyvää, mutta ehkä tärkeimmät infot löydät juurikin täältä Fuksit-osiosta. Kaikissa mahdollisissa epäselvyyksissä kannattaa ottaa yhteyttä fuksikapteeniisi Essiin.

Liity lukuvuotta odotellessasi Inkubion fuksit 2020 -Facebook ryhmään ja fuksien Telegramiin, joiden kautta satelee tärkeää infoa pitkin kesää. Kesällä postiluukustasi putkahtavasta fuksioppaasta löydät vastauksen suurimpaan osaan kutkuttavista kysymyksistä niin opintoihin, opiskelijaelämään kuin fuksivuoteenkin liittyen. Mikäli jokin jää askarruttamaan, kysy ihmeessä siitä kippariltasi Telegramissa (@essimiettii) tai mailitse (fuksikapteeni [at] inkubio.fi).

Kaiken tärkeän opiskelujen aloittamiseen liittyen löydät myös Aalto-yliopiston sivuilta (Into – Uudet opiskelijat) ja tältä sivulta muuta erittäin oleellista opiskelija elämäsi ensiaskeleille.

Muutama sivuilla käytetty termi ja niiden selitys:

 • Fuksi: ensimmäisen vuoden opiskelija, termi yleisimmin käytössä tekniikan alalla
 • Fuksikapteeni: oman kiltansa fukseista vastaava henkilö, ihan huipputyyppi
 • Kilta: teknillisen alan opiskelijoiden ainejärjestö, hoitaa kaikkea tapahtumista opintoihin
 • ISO: tutor, isoshenkilö, kivoja tyyppejä jotka vapaaehtoisesti auttavat fuksien kaitsemisessa
 • ISOvastaava: ISOjen pomo, fuksikapteenin aisapari, mainioista mainioin toveri
 • Inkubio: bioinformaatioteknologian opiskelijoiden kilta
 • Fuksiopas: kiva pikku kirjanen, joka sisältää nettisivujakin enemmän juuri sinulle suunnattua tietoa – kolahtaa postiluukustasi kesän aikana

Mikäli lukuvuosi-ilmottautumisen yhteydessä et ilmottautunut samalla killan jäsenekse, pääset tekemään sen helposti tästä linkistä: Jäseneksi? (Sen takaa löytyvät kaikki tarpeelliset ohjeet!)

Nähdään syksyllä!

Tästä pääset vielä tutkailemaan fuksiopasta ennen kuin saat fyysisen käsiisi elokuussa:

Opiskelijaelämän ABC

Jotta opiskelut luonnistuisivat on asioiden oltava muutenkin mallillaan. Seuraavassa vinkkejä, joilla pääsee alkuun.

Asuminen
Opiskelija-asuntoja pääkaupunkiseudulta kannattaa tulevan teekkarin etsiä seuraavista paikoista:

Lisäksi asuntoa voi hakea muun muassa ylioppilaskuntien asunnonvälityksestä (https://www.lyyra.fi/asunnot/). Ylioppilaskuntien asunnonvälitys tarjoaa pääkaupunkiseudun ylioppilaskuntien jäsenille vapailla markkinoilla olevia vuokra-asuntoja, joiden omistaja on halunnut vuokrata asuntonsa juuri opiskelijalle. Nämä asunnot ovat usein hieman vapailta markkinoilta hankittuja asuntoja edullisempia, mutta hinnat ovat kuitenkin korkeampia kuin AYY:n ja HOAS:n asunnoissa.

Toimeentulo
Kansaneläkelaitos KELA (www.kela.fi) myöntää kokopäiväiselle opiskelijalle opintorahaa, yleistä asumistukea ja opintolainalle valtiontakauksen. Hyväksymiskirjeen mukana sinulle saapui esitäytetty KELA:n lomake, joka kannattaa postittaa heti, kun asuntoasiasi ovat selvillä. Opintorahaa saa 48 kuukaudeksi kaksiportaisesti ensin kandidaatin tutkintoon ja myöhemmin diplomi-insinöörin tutkintoa varten. Tuen saaminen edellyttää viiden opintopisteen suorittamista tuennostokuukautta kohti. Voit hakea opintotukea Kelan asiointipalvelun kautta, ja apua tukiin liittyvissä ongelmissa saa Opiskelijan tuet -palvelunumerosta (020 692 209 palvelee arkisin klo 8 – 17)

Liikkuminen
Muuttaessasi opiskelijana pääkaupunkiseudulle olet oikeutettu 50% alennukseen joukkoliikennelipuista. Alennuksen saamiseen tarvitset henkilökohtaisen HSL:n matkakortin, jonka voi hankkia mistä tahansa HSL:n palvelupisteestä esittämällä koulun kanslian leimalla varustetun todistuksen opiskelijastatuksestasi tai opiskelijakortin, jossa on voimassaoleva lukukausitarra. Palvelupisteitä on ainakin Helsingin rautatieasemalla ja Tapiolassa, ja ISOt osaavat varmasti auttaa sinne löytämisessä. Matkakortti käy maksuvälineenä Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan, Keravan ja Kirkkonummen joukkoliikenteessä. Lisää tietoa maksukortista ja joukkoliikenteestä löydät HSL:n sivuilta http://www.hsl.fi sekä monenmoiset kulkuyhteydet pääkaupunkiseudulla osoitteesta www.reittiopas.fi.

Otaniemen sisälläkin liikkuminen voi tuottaa vaikeuksia luokkien löytämisen kannalta. Rakennuksissa luokat on yleensä nimetty melko loogisesti. Päätalon luokat noudattavat seuraavanlaista järjestystä X123: Ensimmäinen kirjain kertoo mistä siivestä ja ensimmäinen numero kertoo mistä kerroksesta huone löytyy. Viimeiset kaksi numeroa kulkevat järjestyksessä kerroksissa.

Terveydenhuolto
YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (www.yths.fi) vastaa AYY:n ja muiden yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelijoiden terveydenhuollosta. Maksaessasi AYY:n jäsenmaksun maksat samalla myös YTHS:n maksun, joka oikeuttaa ilmaisiin terveydenhuoltopalveluihin (mm. terveydenhoitajan ja yleislääkärin vastaanotot). Erikois- ja hammaslääkärikäynnit maksavat muutamia euroja, mutta ovat silti huomattavasti normaalia edullisimpia. YTHS:llä on toimipiste Otaniemessä (Otakaari 12), ja päätoimipiste on Töölössä (Töölönkatu 37 A), Helsingissä.

Liikunta
Liikuntaa yleisen hyvinvoinnin ylläpitäjänä ei pidä unohtaa. Otaniemessä urheilukin onnistuu: lukuisten urheiluyhdistysten piiristä löytyy lähes kaikkea juoksemisesta erilaisiin palloilulajeihin. Lisäksi UniSportilla (www.unisport.fi) on toimipiste Otaniemen urheiluhallilla, Otahallilla. UniSport tarjoaa ryhmäliikuntatunteja, kuntosaliharjottelua ja monenlaisia kursseja erittäin opiskelijaystävälliseen hintaan. Kausikortilla voi urheilla myös muissa Unisportin toimipisteissä.

Opiskelijaruokaloita
Otaniemessä on lukuisia ruokaloita, jotka tarjoavat päivittäin (sunnuntaita lukuunottamatta) lämpimän aterian, johon kuuluu lisäksi vapaasti annosteltava salaatti ja leipää. Opiskelijaravintoloita löydät myös muiden Aalto-yliopiston, sekä Helsingin yliopiston kampusten yhteydestä. Myös useimmat sairaalat tarjoavat opiskelijahintaista lounasta.

Otaniememen ruokapaikkojen ruokalistat voit tsekata osoitteesta http://ruokalistat.net/ tai pääkaupunkiseudun lounastarjonnat laajemmin osoitteesta http://lounasaika.net.

 

Opintoasiat

Jotta DI-tutkinto ei jäisi vain haaveeksi, löytyy täältä erityisesti fukseja hyödyttäviä vinkkejä opiskeluun.

Kertauksena vielä Aallon uusien opiskelijoiden sivut: https://into.aalto.fi/display/fiuudet

Korkeakoulun opiskelijoiden infosivustolta Intosta löydät kaikkea tarpeellista ja virallista kandiohjelmaan liittyen. Mallilukujärjestykset julkaistaan samalla sivustolla kesällä tai alkusyksystä. Mallilukkariin voi tehdä muutoksia, mutta ainakin pakolliset perusmatikat ja -fysiikat kannattaa suorittaa heti alta pois. Lukkariin voi lisätä myös kieliä, ja pakkoruotsikin kannattaa hoitaa ajoissa. Virallisen opetussuunitelman, josta löydät mm. kaikki kurssit ja ohjeellisen suoritusjärjestyksen löydät samaisilta sivuilta.

Ongelmia opiskelussa?
Opiskelujen kanssa voi olla ongelmia monestakin syystä. Ehkä yleisin, erityisesti fuksivuoden ongelmista, on liiallinen opiskelijatapahtumissa käynti ja siten puuttellinen ajankäytön hallinta. Vaikka lukiossa opiskelut sujuivatkin helposti vain viimeisen illan koepänttäyksellä, ei asia todennäköisesti enää yliopistotasolla ole niin. Jotta ensi syksynä ei olisi ongelmia KELAn tätien tai äidin kanssa, pieniä vinkkejä opiskeluihin seuraavassa:

 • Tehkää laskareita porukalla, yhdessä asioiden pohtiminen helpottaa monesti luku-urakkaa, eikä opiskelukaan tunnu silloin niin puuduttavalta.
 • Hyviä opiskelupaikkoja ovat aivan kiltahuonetta vastapäätä sijaitseva HUB, Harald Herlin-oppimiskeskus, sekä eri rakennusten omat kirjastot. Myös kiltahuoneelta saa (lähes) aina apua!
 • Matikan laskareita kannattaa myös mennä laskemaan laskutupaan, missä opiskelijoita ohjeistaa palkattu henkilökunta.
 • Kurssivalintoihin saat apua opintoneuvolasta, TUAS-talolla osoitteessa Maarintie 8, huone 1143. Neuvola on auki viitenä päivänä viikossa ja sinne voi sopia myös ajan tai tulla pistäytymään milloin vain, kun paikalla on joku kolmesta opintoneuvojasta. Neuvolan vieressä on myös ilmoitustaulu, josta löydät mm. syksyn mallilukujärjestykset sekä muuta niin elämään kuin opiskeluihin liittyvää tietoa. Tarvittaessa voi myös varata ajan opintojen suunnittelijalle, joka osaa auttaa viime kädessä kaikessa, mihin neuvolasta ei apua saa.
 • Mikäli sinulla on suurempia ongelmia opintojesi suhteen esim. motivaation kanssa on Aalto-yliopiston opiskelijoille tarjolla myös opintopsykologeja.

Tärkeää on muistaa, ettet jää ongelmiesi kanssa yksin, jos mutkia tulee matkaan, hae apua tarpeeksi ajoissa! ISOhenkilöt, fuksikapteeni ja koulun henkilökunta ovat paikalla juuri sinua varten. Tavoittena on, että saisit opiskeluajoistasi mahdollisimman paljon irti ja tämä käy parhaiten, kun voit hyvin niin fyysisesti kuin henkisestikin.