Vaihto-opas


Tervehdys sinä (toivottavasti) vaihtoon lähtemistä harkitseva Inkubiitti! Tämä vaihto-opinto-opas on koottu juuri sinua varten. Vaihto-opiskelu on monelle yksi opintojen (ja elämän) kohokohdista, ja me haluammekin kannustaa sinua tarttumaan tilaisuuteen.

Vaihto-opiskelu voi tuntua monesta jännittävältä, jopa pelottavalta ajatukselta. Mitä kaikkea siihen kuuluu, mitä kaikkea minun tarvitsee osata, selviänkö vieraassa maassa vieraiden, vierasta kieltä puhuvien ihmisten keskellä? Vaikka ulkomailla asuminen tarkoittaa monelle hyppäämistä oman epämukavuusalueen ulkopuolelle, se palkitsee moninkertaisesti. Vaihto tarjoaa uusia kokemuksia, uusia ystäviä, unohtumattomia seikkailuja sekä luultavasti jopa uuden version sinusta itsestäsi.

Tähän oppaaseen olemme koonneet monia askarruttavia kysymyksiä ja vastauksia vaihdosta. Loppuun olemme myös koonneet tietoa erinäisistä vaihtokohteista sekä niissä opiskelleiden inkubiittien kokemuksista. Opasta varten on teetetty vaihto-opintokysely, johon olemme pyytäneet vaihdossa olleita inkubiittejä vastaamaan ja kertomaan kokemuksistaan. Mikäli olet ollut vaihdossa ja innokas kertomaan siitä myös muille, jaa kokemuksesi ja vastaa kyselyyn.


Miksi juuri minun kannattaa lähteä vaihtoon?

Mikäli haluaisit kenties…

  • …lähteä jonnekkin kauas ja matkustaa
  • …saada vaihtelua opintoihin tai normaaliin arkeen
  • …nähdä, millaista opiskelu on muualla
  • …irtautua hetkellisesti elämästä Suomessa
  • …saada uusia kokemuksia
  • …kehittää omaa ammatillista osaamista
  • …oppia uuden kielen?

Vai houkuttaako ajatus…

  • …kansainvälistymisestä
  • …helposta tavasta kokeilla elämistä ja asumista ulkomailla
  • …oman itsensä haastamisesta
  • …tutustumisesta uusiin ihmisiin?

Vaihto on oiva hetki miettiä omaa elämää, opiskelua ja töitä sekä sitä, mitä oikeasti haluaa seuraavaksi elämässään tehdä. Jos mikään yllä olevista ajatuksista on putkahtanut mieleesi, kannattaa ehdottomasti harkita vaihtoon hakemista.

Milloin kannattaa lähteä vaihtoon?

Kyselyn perusteella suosituin ajankohta vaihto-opinnoille on selkeästi ollut kandivaiheen 3. vuosi. Myös maisteriopintojen aikana on kuitenkin lähdetty vaihtoon, usein viidentenä tai kuudentena vuonna (Muista, vaihtoon voi lähteä kaksikin kertaa!). Kyselyn perusteella useimmat ovat suosineet vaihto-opiskelua syksyllä, ja noin 80% vastaajista ovatkin valinneet vaihtonsa ajankohdaksi juuri syksyn.

Voiko vaihdossa suorittaa sivuaineen?

Vaihdossa voi suorittaa kansainvälisen(kv) sivuaineen niin halutessaan. 60% kyselyyn vastanneista ei suorittanut kv-sivuainetta, 40% taas suoritti kv-sivuaineen.

Vaihdossa olleet, jotka eivät ole suorittaneet kv-sivuainetta, ovat sisällyttäneet käydyt kurssit pääosin vapaavalintaisiin kursseihin. Vaihdossa on myös mahdollista korvata pakollisia pääainekursseja, mikäli niiden kuvaukset sopivat yhteen Aallon vastaavien kanssa.

Kv-sivuaine on kätevä esimerkiksi silloin, jos et halua keksiä sivuainetta Aallosta. Kv- sivuaineella vaihto-opinnot saa myös hyvin niputettua yhdeksi kokonaisuudeksi niin, etteivät kurssit ole ripoteltuna suoritusotteella erikseen. Tämä näyttää myös hyvältä opintosuoritusotteella tai CV:ssä (vink). Kv-sivuaineeseen sisällytettävien kurssien tulisi muodostaa jonkinlainen järkevä kokonaisuus.

Kuinka paljon vaihdossa kuluu rahaa ja mistä voi hakea rahoitusta?

Kyselyn vastausten perusteella yhden lukukauden vaihdossa kuluu rahaa keskimäärin noin 5000-6000€ sisältäen vuokrat, lennot, ruoan, liikkumisen ja matkustamisen. Vähemmälläkin summalla on selvitty, mutta rahaa saa halutessaan kulumaan myös jopa 10 000€.

Vaihdossa kuluvan rahan määrään vaikuttaa luonnollisesti myös vaihtokohteen valinta, ja esimerkiksi matkustaminen vaihdon aikana luo lisäkuluja. Yleisesti ei vaikuta siltä, että vaihdossa arjen elämiseen kuluisi paljoakaan suurempaa summaa kuin Suomessa.

Aalto-yliopisto tarjoaa kaikille vaihtoon lähtijöille apurahan. Ylimääräistä rahoitusta vaihtoon voi saada hakemalla stipendejä esimerkiksi erilaisilta järjestöiltä. Myös AYY jakaa vuosittain vaihtostipendejä.

Miten vaihtoon haetaan?

Vaihtoon haetaan ensin Aalto-yliopiston oman haun kautta, jonka perusteella Aalto valitsee kandidaatit jokaiseen kohteeseen. Voit hakea kolmeen eri kohteeseen (yliopistoon) ensisijaisuusjärjestyksessä. Mikäli olet hakenut kolmeen kohteeseen mutta et tulekaan valituksi yhteenkään niistä, sinulle voidaan tarjota vaihtopaikkaa toisessa kohteessa.

Aallon haun jälkeen valitut opiskelijat hakevat vielä erikseen ulkomaiseen kohdeyliopistoon. Yleensä vaihtoyliopistoilla on oma, erillinen hakemuksensa liitteineen, joka pitää palauttaa. Kohdeyliopisto tekee lopullisen ja virallisen päätöksen opiskelijan vaihtoon hyväksymisestä. Käytännössä kohdeyliopisto hyväksyy aina kaikki Aallon sinne hyväksymät opiskelijat.

Kohteen valinta voi olla haastavaa, joten mikäli kohde mietityttää, kannattaa jutella vaihtokoordinaattorin ja ex-vaihtareiden kanssa sekä lueskella vaihtoraportteja. Itse hakeminen ei ole erityisen haastavaa, mutta se sisältää paljon tekemistä ja myös vie jonkin verran aikaa. Ohjeita noudattamalla selviät kyllä hyvin.

Vinkkinä: Älä stressaa liikaa kurssivalinnoista vielä Suomen päässä Aallon haussa, niillä ei oikeastaan ole merkitystä (kerää siihen tietenkin silti sellaisia kursseja, joita mielellään kävisit). Korkeakoulu haluaa vain tietää, millaisia kursseja olet ajatellut lukea vaihdossa.

Lisätietoa vaihto-opinnoista löydät Intosta ja vaihtokohteita voit selata tekniikan koulujen Destination Databasessa. Hakuohjeet löydät täältä.

 

Vaihtokohteiden esittelyt maittain

  • Espanjassa on useita useita vaihtokohteita mm. Madridissa, Barcelonassa ja Valenciassa.

    Miksi valitsit juuri tämän kohteen?

    Universidad Politécnica de Madrid
    • Halusin espanjankieliseen maahan: lattareissa ei ollut hyviä maisterivaihtokohteita ja osin myös epävakaata tai sadekausi (:D). Espanjassa UPM on paras teknillinen yliopisto ja sen lisäksi Madrid oli aiemman matkailun perusteella kivoin kaupunki Espanjassa.

     

    Hakuprosessin haastavuus? Vinkkejä hakemiseen?

    Universidad Politécnica de Madrid
    • Ei superhaastavaa, mutta työlästä. Kannattaa varata kunnolla aikaa vaihtokohteisiin tutustumiseen, sillä jos luulit että Aallon sivut kuten Into on huonoja (ja onhan ne) niin monessa muussa yliopistossa maailmalla tilanne on vielä paljon huonompi

     

    Parasta vaihtokohteessa?

    Universidad Politécnica de Madrid
    • Kaupunki, kulttuuri, lämmin ilmasto, halpa ja hyvä ruoka ja juoma, kielenopiskelu.

     

    Huonoa vaihtokohteessa?

    Universidad Politécnica de Madrid
    • Koulu, UPM ei ole ESN tai mitään vastaavaa vaihtaritoimintaa, oli supervaikeaa löytää kivoja tyyppejä enkä koe että sain sellaista varsinaista superkivaa vaihtarikokemusta tai hyviä ystäviä.

     

    Asuntotilanne? Miten itse asuit?

    Universidad Politécnica de Madrid
    • Lähtökohtaisesti huono. Madridissa on suurkaupunkien tapaan pulaa varsinkin kohtuuhintaisista asunnoista hyvillä sijainneilla, huijaukset ja epämääräiset ehdot ovat hyvin yleisiä. Paljon isoja isännöinti firmoja, jotka vuokraavat ylikalliita huoneita 20 ihmisen soluista. Tilannetta helpottaa paljon, jos puhuu espanjaa, sillä silloin voi etsiä asuntoa sieltä mistä paikalliset eli idealista.com. Puhelin käteen ja kannattaa aina käydä paikan päällä katsomassa asuntoa. Nopeat elävät näillä markkinoilla. Mulla kävi superhyvä tuuri ja löysin idealistista aivan ydinkeskustasta huoneen 5 ihmisen kimppakämpästä. Asuin saksalaisten/ranskalaisten vaihtarityttöjen kanssa, huone maksoi 520e/kk.

     

    Miten vertaisit vaihdossa käymiesi kurssien toteutusta/sisältöjä Aallon kursseihin?

    Universidad Politécnica de Madrid
    • Kaikki mun kurssit oli maisterikursseja ja kielenä englanti, vaikka luulin että ne olisivat espanjaksi. Kurssien laatu oli tosi vaihtelevaa, jotkut ihan höpöhöpö läpsyttelyä ja osa myös tosi haastavaa settiä. Kurssikuvaukset UPMssä olivat tosi tarkat, näin jälkikäteen ajatellen olisin hyötynyt vielä paljon enemmän jos olisin perehtynyt niihin tarkemmin etukäteen. Toteutustavat hyvin samanlaiset kuin Aallossa: luentoja, laskareita, projekteja, esitelmiä, välikokeita ja tenttejä.

     

    Käytönnön vinkkejä elämiseen kohdemaassa?

    Madrid
    • Julkinen liikenne toimii hyvin ja on alle 26v tosi edullista, vaan n. 20e/kk. Ilmasto on ihanan lämmin, ja vasta marraskuun loppupuolella tuli n. 5-10asteen talvi. Siihen asti ihan täysi kesä. Kampuselämä on olematonta, kampuksella käydään koulussa eikä yhteisöllisyyttä oikeastaan mielestäni ole ollenkaan, ainakaan mitään sellaista. Opiskelijaruoka ei ollut vegeystävällistä, joten en syönyt kampuksella, mutta lounas maksoi n. 5-7e. Lähialueelle ja muualle Espanjaan on helppo tehdä matkoja, Madridissa löytyy paljon firmoja jotka järjestää tosi edullisia ryhmämatkoja vaihtareille ja suosin niitä itse koska se oli paljon edullisempaa kun mennä vaikka itse junalla ja yöpyä hostellissa.

     

  • Irlannissa on kaksi vaihtokohdetta: Meynooth University ja University of Limerick.

    Miksi valitsit juuri tämän kohteen?

    Maynooth University
    • Kandidaattitason opetus yleensä paikallisella kielellä ja Irlannissa opetus luonnollisesti englanniksi, jonka osaamistaso oli riittävä.
    • Euroopan sisäisissä kohteissa vähemmän paperityötä
    • Maynoothin yliopiston valittavissa opinnoissa ei ollut rajoituksia, sai opiskella mitä halusi

     

    Hakuprosessin haastavuus? Vinkkejä hakemiseen?

    Maynooth University
    • Hakuprosessi Aallossa oli suoraviivainen.
    • Toisessa hakuprosessissa yliopisto oli yhteydessä, jolloin piti täyttää uusi sähköinen hakemus.

     

    Parasta vaihtokohteessa?

    Maynooth University
    • Paikalliset puhuvat englantia, ja ovat ystävällisiä ja puheliaita.

     

    Huonoa vaihtokohteessa?

    Maynooth University
    • Opiskelijaravintoloita ei ole kuten Suomessa.
    • Vuokrat ovat kalliita.

     

    Asuntotilanne? Miten itse asuit?

    Maynooth University
    • Asuntotilanne on hyvin hankala.
    • Opiskelija asuntoja on rajallinen määrä.
    • Asuin paikallisen perheen luona Lucanin kylässä Maynoothin lähellä, vuokra oli 600e/kk.

     

    Miten vertaisit vaihdossa käymiesi kurssien toteutusta/sisältöjä Aallon kursseihin?

    Maynooth University
    • Kursseillani ei ollut tenttejä, vaan ne suoritettiin esseillä. Opetus oli englanniksi.

     

    Käytönnön vinkkejä elämiseen kohdemaassa?

    Maynooth University
    • Irlanti on hyvin sateinen ja tuulinen maa.

     

    Kohdemaassa vaihdossa olleiden kiltalaisten vaihtoraportteja

  • Itävallassa on useita vaihtokohteita muun muassa pääkaupunki Wienissä, Grazissa ja Salzburgissa.

    Miksi valitsit juuri tämän kohteen?

    Technische Universität Wien
    • Maa on turvallinen ja minulla on aiempia hyviä matkailukokemuksia Itävallassa. Halusin myös oppia saksaa.

     

    Hakuprosessin haastavuus? Vinkkejä hakemiseen?

    Technische Universität Wien
    • Vaihtohaussa ei ollut suurempia haasteita. Ainoastaan yliopiston sivuilta oli vaikea löytää kurssit ja niiden lisätiedot.

     

    Parasta vaihtokohteessa?

    Technische Universität Wien
    • Parasta oli opiskelijajärjestöiden toiminta vaihtareita varten, ja kaupunki itsessään

     

    Huonoa vaihtokohteessa?

    Technische Universität Wien
    • Huonointa oli se, kuinka jotkut professorit ja kurssihenkilökunta suhtautuivat vaihtareihin.

     

    Asuntotilanne? Miten itse asuit?

    Technische Universität Wien
    • Vaihtokohteessa tarjottiin opiskelija-asuntoja, mutta niiden hinta ei ollut erityisen hyvä. Löysin asunnon yksityiseltä, ja asuin halvalla hinnalla mukavan kämppiksen kanssa Wienin keskustassa.

     

    Miten vertaisit vaihdossa käymiesi kurssien toteutusta/sisältöjä Aallon kursseihin?

    Technische Universität Wien
    • Sisällöt olivat samantapaisia. Toteutukset kursseilla olivat yhtä hyviä ja osassa huonompia. Aina ei ollut yhtä paljon apua saatavilla tehtävien tekemiseen kuin Aallosta.

     

    Käytönnön vinkkejä elämiseen kohdemaassa?

    Wien
    • Wienin julkinen liikenne toimii hyvin, kannattaa hankkia opiskelijahintainen semestercard. Wienistä on hyvät kulkuyhteydet myös moniin kaupunkeihin ja valtioihin lähellä. Bratislavaan pääsee jopa reilussa tunnissa.

     

  • Singaporessa sijaitsee kolme vaihtoyliopistoa: National University of Singapore (NUS), Nanyang Technological University (NTU) ja Singapore University of Technology and Design (SUTD)

    Miksi valitsit juuri tämän kohteen?

    Singapore on valikoitunut ihmisten vaihtokohteeksi usein eksoottisuutensa vuoksi. Singapore on varsin kaukana Suomesta, ja siellä eletään hyvin erilaisessa kulttuurissa. Singaporen vetovoimaisuutta lisäävät myös hyvät yliopistot, trooppinen ilmasto, englanninkielinen opetus sekä erinomaiset matkailumahdollisuudet ympäri Aasian.

    • Halusin jonnekin kauas ja erilaiseen kulttuuriin
    • Hyvät yliopistot, lämmin ilmasto ja matkustelumahdollisuudet houkuttivat
    • Singapore vaikutti äärimmäisen jännittävältä valtiota
    • Kaakkois-Aasian luonto ja ilmasto on jotain sanoinkuvaamattoman kaunista
    • NTU oli aikanaan Aasian johtavia yliopistoja

     

    Hakuprosessin haastavuus? Vinkkejä hakemiseen?

    Haun kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Kielitodistukseksi Singaporeen riittää vain Aallon Kielikeskuksen todistus, ja opiskelijaviisumin hakeminen tapahtuu suurimmaksi osaksi vasta paikan päällä. Muista hankkia matkavakuutus sekä selvittää tarvittavat rokotukset (ottaen huomioon myös mahdolliset reissut Singaporen ulkopuolelle)! Eri yliopistojen hakuun liittyviä vinkkejä löydät alta.

    NUS
    • Singaporen puolesta hakuprosessin kaikki ohjeet tulivat ajallaan ja selkeästi.
    • Suomesta käsin tehtävässä NUS:n omassa haussa kursseja ei myöskään kannata vielä liikaa stressata. Joudut/pystyt luultavasti vielä vaihtamaan niitä kohteessa add/drop periodilla. Koita taktikoida hieman kurssihaussa: Yritä valita sellaisia kursseja, jotka eivät mene päällekkäin lukujärjestyksessä (ei sallittua) ja kursseja, joille esitietosi riittävät. Otin kursseja myös reilusti (¾ kursseistani) muista facultyistä, kuin Engineeringistä.
    • nusmods.com verkkosivu on hyvä havainnollistamaan kursseja lukujärjestysmuodossa!
    NTU
    • NTU:n lomake- ja kurssijärjestelmä saattaa tuntua välillä hieman sekavalta, mutta siitäkin kyllä selviää
    • Hakemisen yhteydessä piti tehdä alustava opintosuunnitelma, mutta lopulliset kurssivalintani poikkesivat tästä suunnitelmastani huomattavasti johtuen systeemistä, jolla opiskelijat arvottiin kursseille NTU:lla.

     

    Parasta vaihtokohteessa?

    Parhaimpina asioina Singaporessa on pidetty etenkin sen monimuotoista kulttuuria, hyvää ruokaa, mahdollisuutta matkustaa, toimivia ja kauniita kampuksia sekä itse kaupunkia, joka on toimiva ja turvallinen.

    • Ruokakulttuuri ja kulttuurien sekamelska pienessä mutta erittäin tehokkaassa ja toimivassa kaupunkivaltiossa oli parasta
    • Loistava tukikohta Aasiassa matkustamiseen, vielä suhteellisen edullisesti
    • Parasta kaikki, ei mitään negatiivista sanottavaa!
    • Hakeminen oli helppoa, käytännön asioiden hoitaminen helppoa, asuminen hyvä, kampus tosi kiva, hyvä julkinen liikenne, hyvä ilmasto ja ihana kaupunki
    • Kampus oli äärimmäisen kaunis (valittiin vuonna 2017 maailman kauneimmaksi) (NTU)
    • Vaihto-opiskelijoita oli yli tuhat. Erittäin monikulttuurinen yhteisö
    • Yleinen yhteiskunnan toimivuus, monimuotoinen kulttuuri (erityisesti ruokatarjonnan osalta), moderni ja viihtyisä kampus sekä reissut lähialueille
    • Singapore on erittäin turvallinen ja hauska kaupunki ja siellä on hyvä yöelämä!

     

    Huonoa vaihtokohteessa?

    Huonoina puolina Singaporesta on mainittu esimerkiksi ajoittain haastava ilmasto, stressaava kurssi-ilmoittautuminen sekä kaupungin varsin kallis hintataso.

    • Vaikeaa/haastavaa saada yhteys paikallisiin nuoriin
    • Luentosaleissa on kylmä 😀
    • Trooppisen ilmaston kuumuus ja yllättäen iskevät rankkasateet
    • Jossain määrin stressaava kurssi-ilmoittautuminen, jossa kahden viikon ajan opiskelijoita arvotaan hakemilleen kursseille päivittäin. (NTU)
    • NTU kampus on suhteellisen kaukana keskustasta
    • Singapore on kallis kaupunki

     

    Asuntotilanne? Miten itse asuit?

    Singaporessa suositaan kampuksella asumista, sillä yleinen vuokrataso on erittäin kallis. Kampuksilta on varsin helppoa saada asunto, eikä kampuksella asumisen hinta eroa juurikaan Suomen opiskelija-asuntojen hintatasosta.

    NUS

    Asuntotilanne on NUS:ssa vaihtareille varsin hyvä. Kaikki Aallon vaihtarit (ja tietääkseni muutkin) saivat kampukselta asunnon jos vain halusivat. Itse asuin UTown Residencessä neljän hengen solussa, jossa minulla oli oma huone. Vuokra oli noin 400 euroa kuussa, mikä on Singaporessa tosi halpa. Huoneessa ei ollut ilmastointia, ainoastaan kattotuuletin, mutta lämpötilaan tottui hyvin viikkojen kuluessa. Huone oli pieni, mutta enpä paljoa tilaa tarvinnutkaan. Solussa oli yhteinen pieni keittiö, jossa oli mikro, jääkaappi ja pakastin. Oli myös yhteinen vessa ja suihku. Huone ja tilat olivat pääosin siistit, ja yhteisissä tiloissa kävi siivooja pari kertaa viikossa, mikä oli ehdottomasti plussaa.

    NTU
    • Asuin kampuksella jaetussa huoneessa toisen opiskelijan kanssa, samassa kerroksessa oli jaetut kylpyhuoneet.
    • NTU tarjosi kaikille vaihto-opiskelijoilleen majoituksen. NTU:ssa asunnot arvottiin, joten asunnon kunto tai sijainti riippui tuurista. Yleisesti ottaen kaikki asunnot vaikuttivat hyväkuntoisilta ja sijaitsivat kampuksella. Lisäksi asuntoni vuokra oli selkeästi edullisempi kuin esimerkiksi Suomen asunnollani.
    • Asuin yhdessä kampuksen uusimmista asuntoloista. Minulla oli oma, pieni huone, jossa oli sänky, työpöytä, vaatekaappi ja pieni lipasto. Kaikki muu (esim. petivaatteet, siivousvälineet) piti hankkia itse. Katossa oli tuuletin, ilmastoinnin sai käyntiin prepaid-kortille ladatulla arvolla. Pesutilat olivat koko kerroksen yhteiset (naisille ja miehille oli omat kerrokset). Varsinaista keittiötä ei ollut (harva laittoi ruokaa itse, vaan ateriat syötiin kampuksen kanttiineissa). Huoneen vuokra oli muistaakseni noin 200-250 euroa kuukaudessa.

     

    Miten vertaisit vaihdossa käymiesi kurssien toteutusta/sisältöjä Aallon kursseihin?

    Singaporen kursseja on yleisesti pidetty hyvinä ja varsin laadukkaina. Kurssien taso Aaltoon verrattuna on varsin samanlainen, usein se on koettu jopa hiukan parempana. Monet ovat kuitenkin kokeneet työmäärän hiukan maltillisempana.

    NUS

    Kurssit olivat varsin samanlaisia kuin Aallossa, jotkut vielä ehkä hieman luentopainotteisempia. Osalla kursseista järjestettiin pakollisia laskareita kuten Aallossakin. Yhdelläkään kurssillani ei ollut pakollisia luentoja. Jotta kursseista pääsi läpi, ei tarvinnut tehdä kohtuuttomasti työtä. Aikaa jäi siis hyvin matkustelulle ja vapaa-ajalle koulun ohessa.

    NTU
    • Kurssit oli lähtökohtaisesti järjestetty todella hyvin. Koin, että luokkakoot olivat ainakin pienemmät Singaporessa. Lisäksi yhdellä kurssillani oli läsnäolopakko, mikä ei minua ainakaan haitannut.
    • Opetus oli vuorovaikutteista ja laadukasta. Oppitunneilla käytiin paljon tosielämän esimerkkejä ja ratkaistiin todellisia keissejä. Taso oli siis vähintäänkin yhtä hyvä kuin Aallossa.
    • Kurssit olivat pääosin yhtä hyvin tai paremmin järjestettyjä kuin Aallossa, ja näkökulma tuntui olevan usein käytännönläheisempi ja soveltavampi. Ryhmätöitä ja esitelmiä oli hieman enemmän. Tentit olivat kuitenkin monilla kursseilla lähinnä ulkoa muistamista ja kirjoitusnopeutta korostavia. Työmäärä oli pääosin kevyempi kuin Suomessa, ainakin jos ei tavoitellut korkeinta arvosanaa.
    • NTUssa opetetut asiat käytiin huomattavasti perinpohjaisemmin läpi, kun taas Aallossa opiskelijalla on enemmän vastuuta opinnoistaan.

     

    Käytönnön vinkkejä elämiseen kohdemaassa?

    • On kätevää ostaa puhelinliittymä jo lentokentältä saapuessa. Itse ostin saapuessani Starhubin prepaidin, jolle pystyi helposti lataamaan lisää rahaa/ostamaan esim. netin käyttöaikaa appin kautta.
    • Matkakortti kannattaa hommata nopeasti (EZ-link card), sillä metro on hyvä, halpa ja myös helppo käyttää. Jos haluaa käyttää taxia, kannattaa ladata Grab-sovellus (Aasian Uber). Sieltä saa helposti tilattua auton, ja taxi on muutenkin Singaporessa varsin edullinen moneen muuhun asiaan verrattuna.
    • Kampuksella kulkevat ilmaiset bussit ympäriinsä, sillä kävellessä eri puolille kampusta (joka on varsin iso) tulee oikeasti tosi kuuma. Muista myös ottaa luennoille mukaan neule/huppari, sillä luentosaleissa on lähes poikkeuksetta tosi kylmä!
    • Kun lähdet, kannattaa harkita vain menolennon ostamista, mikäli olet yhtään epävarma paluun ajankohdasta. Itse en ainakaan vielä lähtiessäni tiennyt tarkkoja suunnitelmia, esimerkiksi kauanko haluan matkustella vaihdon jälkeen. Loppujen lopuksi lensinkin kotiin Bangkokista, joten oli hyvä, etten ollut varannut lentoa kotiin etukäteen Singaporesta.
    • Matkustaminen Aasiassa on verrattain halpaa, lentoja saa yleensä hintahaitarilla 30-150€ (edestakaisin lähimaihin) ja majoitus ja ruokakin on yleisesti halpaa.
    • Food courteista kampuksella saa ruokaa noin 2-3 eurolla, kannattaa suosia niitä. Erilaisia food courteja löytyy myös kaupungilta.
    • Kampuselämä: No tää oli ihan parasta! Kampuksella hengailu tuntui jo itsessään lomalta. Palmuja kaikkialla, villieläinten ääniä ja paahtava aurinko. Tuntui kuin olisi keskellä viidakkoa. Vaihtarit pyöri paljon Canteen2:n terassilla (kampusravintola NTU:lla). Me vietettiin paljon aikaa koris- ja tenniskentillä!
    • Kasvissyöjänä pitää hieman varoa mitä tilaa: pari kertaa löysin esim. ”kasviskeitosta” jauhelihaa
    • Kampus tarjoaa hyvät urheilumahdollisuudet: mm. ilmainen kuntosali, uima-allas ja urheilukenttä juoksuratoineen.

     

    Kohdemaassa vaihdossa olleiden kiltalaisten vaihtoraportteja

  • Taiwanissa sijaitsee kaksi vaihtokohdetta National Taiwan University of Science and Technology (Taiwan Tech) ja National Chengchi University.

    Miksi valitsit juuri tämän kohteen?

    Taiwan on valittu vaihtokohteeksi mm. trooppisen ilmaston, erilaisen kulttuurin sekä keskeisen sijaintinsa vuoksi.

    • Valitsin vaihtokohteekseni Taiwanin, sillä halusin lähteä maahan, jossa olisi mahdollisimman erilainen kulttuuri kuin Suomessa. Maan trooppinen lämpötila, sekä sen keskeinen sijainti Aasiassa kiehtoivat minua, sillä se mahdollistaisi monia matkoja vaihdon aikana.
    • Halusin kohteeseen, jossa ei välttämättä olisi paljon muita suomalaisia. Ihan sen takia, että itse halusin ehdottomasti tutustua muualta tulleisiin opiskelijoihin. Lisäksi halusin Aasiaan, ja kohteeseen josta olisi helppo matkustaa muualle Aasiaan. Plussaa Taiwanissa oli toki myös se, että tekemistä on todella paljon myös Taiwanin sisällä! En tiennyt Taiwanista oikeastaan yhtään mitään etukäteen, enkä valintaani sinänsä pahemmin harkinnut tai miettinyt! Onneksi osu nappiin

     

    Hakuprosessin haastavuus? Vinkkejä hakemiseen?

    National Taiwan University of Science and Technology
    • En kokenut hakua haastavaksi. Toki paperityötä yms. terveystodistusten hankkimista oli jonkin verran mutta ei mitään ihmeellistä
    • Hakuprosessi vaikutti aluksi haastavammalta kuin se oikeasti oli. Tähän vaikutti Inton sekavan oloiset sivut. Vinkkinä sanoisin, ettei hakuvaiheessa kannata stressata siitä, onko kurssisuunnitelma tehty täydellisesti. Se tehdään enemmän vain itseään varten, jotta opiskelija huomaa löytyykö koulusta mielenkiintoisia kursseja.

     

    Parasta vaihtokohteessa?

    National Taiwan University of Science and Technology
    • Ehdottomasti muut vaihtarit eli uudet kaverit, elämisen helppous Taipeissa: julkinen liikenne toimii erinomaisesti, asuminen on suht halpaa, kaupungissa on turvallista ja paljon tekemistä. Mahdollisuus tehdä viikonloppureissuja Taiwanin sisällä ja muualle Aasiaan.
    • Vaihtokohteessani oli hyvä ilmapiiri opiskelijoiden keskuudessa, viikonloppuretket sekä edullinen ruoka. Söin joka päivä ulkona ja kokkasin ehkä vain kaksi kertaa vaihtoni aikana.

     

    Huonoa vaihtokohteessa?

    National Taiwan University of Science and Technology
    • Ajoittainen sateinen sää
    • Toisinaan havaittava kouluasioiden hoitamisen haastavuus vaihtoyliopiston henkilökunnan kanssa.

     

    Asuntotilanne? Miten itse asuit?

    National Taiwan University of Science and Technology
    • Yliopistomme ei tarjonnut opiskelijoille huoneita, vaan jouduimme hoitamaan huoneemme itse. Facebookista löysin muutaman hyvän ryhmän joissa tarjottiin huoneita vuokralle. Huoneen olisi voinut varata jo etukäteen Suomesta käsin, mutta halusin mennä paikan päälle etsimään huonetta. Vuokrasimme ensimmäiseksi viikoksi suomalaisten opiskelijoiden kanssa Airbnb-asunnon ja tämän viikon aikana löysin tulevan huoneeni. Talo, jossa asuin vaihdon aikana oli siisti ja se sijaitsi lähellä Taipei 101 -rakennusta. Monet huoneet maksoivat noin 200-500€/kk ja oma vuokrani oli noin 400€/kk. Ainoa miinus asunnossani oli, että jouduin ottamaan bussin koululle ja matka kesti 20-40 min riippuen ruuhkasta ja liikennevaloista, mikä oli suhteellisen pitkä aika Taipein keskustassa liikkuessa.
    • Asuin yksiössä. Koulu ei auta asunnon saamisessa, mutta Taipeissa on Facebook-ryhmiä ja muita sivustoja, joilta asunnon voi ymmärtääkseni saada suhteellisen helposti.

     

    Miten vertaisit vaihdossa käymiesi kurssien toteutusta/sisältöjä Aallon kursseihin?

    National Taiwan University of Science and Technology
    • Esitelmiä ja ryhmätöitä huomattavasti enemmän.
    • Taiwan Techin kurssit olivat helpompia ja vähemmän työläitä kuin kurssini Aallossa ovat olleet. Kotitehtäviä oli harvoin ja monella kurssilla oli vain yksi läsnäolo viikossa. Jos vaatii vaihtopaikalta haasteellisia oman alan kursseja, en valitsisi Taiwania. Kurssit olivat tosin hyvin mielekkäitä. Helpot kurssit tosin mahdollistivat erittäin rempseän elämäntyylin, sillä vapaa-aikaa jäi paljon.

     

    Käytönnön vinkkejä elämiseen kohdemaassa?

    • Julkinen liikenne oli suhteellisen edullista ja erittäin toimivaa. Moneen kaukaisempaan luontokohteeseen pääsi helposti bussilla, junalla tai metrolla. Bussimatka Taiwanin eteläosaan oli noin 8 tuntia. Taksit ja Uberit olivat myös halpoja. Esim. matka kaupungin läpi maksoin noin 5 €. Ilmasto oli syyskuussa kuuma ja kostea, mutta siihen tottui nopeasti. Taiwanissa myös satoi paljon. Taiwania uhkasi muutamaan otteeseen taifuunit, mutta paikallisille ne eivät tarkoittaneet kuin vain isoja myrskyjä. Vaihdon aikana koin myös muutaman maanjäristyksen, mutta Taipein talot ovat sen verran vankkarakenteisia, ettei maanjäristyksistä ole vaaraa. Kampuksella oli siisti uimahalli ja urheilukenttiä. Kävin paljon koulun salilla, vaikka sen puitteet olivat aika vähäiset. Liikuntatilat olivat ilmaisia opiskelijoille. Kouluruoka kampuksella oli hyvää ja se maksoi noin 1,5-3 €

     

    Kohdemaassa vaihdossa olleiden kiltalaisten vaihtoraportteja

  • Tšekissä on kolme vaihtokohdetta, joista kaksi sijaitsee pääkaupunki Prahassa.

    Miksi valitsit juuri tämän kohteen?

    Czech Technical University in Prague (CVUT, CTU)
    • Vaihtokohdetta valitessani, kriteereinäni oli, että haluan suorittaa vaihdon isommassa kaupungissa
      kuin Helsinki, koulun on tarjottava mielenkiintoisia opintoja ja opiskelukielen on oltava englanti, sillä
      en ole opiskellut ylimääräisiä kieliä. Halusin myös kuitenkin pysyä Euroopan sisäpuolella, ja näin
      rajasin kaukokohteet pois. Kohde tarjosi kaikista mielenkiintoisimmat kurssit alaltani englanniksi sekä hintataso oli alhainen.

     

    Hakuprosessin haastavuus? Vinkkejä hakemiseen?

    Czech Technical University in Prague (CVUT, CTU)
    • Vaihtohaussa ei itsessään ollut juurikaan mitään ongelmia.
      Haastavaa oli ainoastaan etsiä kurssit kohdeyliopiston verkkosivuilta. Muuten kaikki oli
      suhteellisen helppoa. Vinkiksi sanoisin, että hakua tehdessä ei kannata keskittyä liikaa Learning
      Agreementin tekemiseen, koska se menee kuitenkin uusiksi, kun pääsee paikan päälle.

     

    Parasta vaihtokohteessa?

    Czech Technical University in Prague (CVUT, CTU)
    • Muiden vaihtareiden tapaaminen ja matkustelu. Prahassa on paljon nähtävää ja tehtävää.

     

    Huonoa vaihtokohteessa?

    Czech Technical University in Prague (CVUT, CTU)
    • Opettajat ovat vaikeasti lähestyttäviä ja informaatiota kursseista oli vaikeaa saada.

     

    Asuntotilanne? Miten itse asuit?

    Czech Technical University in Prague (CVUT, CTU)
    • Asunnot ovat suhteellisen halpoja verrattuna Suomen hintoihin. Asuntoja oli paljon ja ainoastaan
      vaihtareille tarkoitettuja asuntoja oli helppo löytää eri välittäjiltä sekä Facebookista.

     

    Miten vertaisit vaihdossa käymiesi kurssien toteutusta/sisältöjä Aallon kursseihin?

    Czech Technical University in Prague (CVUT, CTU)
    • Opiskelu Prahan teknillisessä yliopistossa oli Aallon tasoon verrattuna hieman helpompaa.
      Suurimpana erona on kuitenkin sanottava se, että opetustyyli on Prahassa vanhanaikasempi kuin
      Aallossa. Kurssit olivat välillä jopa naurettavan helppoja. Vaatimuksina oli usein vain muutama essee ja
      helpohko tentti. Toisaalta en myöskään koe oppineeni vaihdon aikana mitään.

     

    Käytönnön vinkkejä elämiseen kohdemaassa?

    Praha
    • Tsekeissä sattui sinä keväänä olemaan erinomaiset kelit! Tämän lisäksi Prahassa on erittäin
      paljon nähtävää ja tekemista, joten tylsää ei varmasti tule. Hintataso on alhainen ja ulkona
      syöminen on jopa edullista, jos vain tietää minne mennä. Matkustaminen Keski-Euroopassa
      julkisilla on erittäin halpaa myöskin ja Prahasta pääsee helposti mihin tahansa! Prahassa oli myös
      todella hyviä vaihto-opiskelijaorganisaatioita. Orientaatioviikko oli todella hyvä ja tapahtumia
      järjestettiin koko lukuvuoden ajan.

     

    Kohdemaassa vaihdossa olleiden kiltalaisten vaihtoraportteja