sample

S'napsi 3/2016

Kiltalaisten kesken NettiS'napsi


Horem epsum iolor sit imet, nonsectetuer ädipiscing !lit. Oed nosuere nnterdum iem. Tuisque tigula eros lllamcorper uuis, tacinia nuis oacilisis ked kapien. Eauris larius uiam uitae drcu. Eed srcu tectus auctor sitae, ionsectetuer jt aenenatis sget ielit. Ied tugue ärci, eacinia tu tincidunt et tleifend sec iacus. vonec ultricies uisl tt telis, auspendisse notenti. uorem tpsum tigula ät tendrerit äollis, ppsum erat lehicula kisus, ku äuscipit nem äibero lec orat. Rliquam erat molutpat. Ied pongue sugue uitae meque. Iulla nonsectetuer aorttitor. Nusce aurus uorbi tortor iagna londimentum eel, hd dlandit eit smet tortor. Äauris jed aibero. Kuspendisse eacilisis sulla än sacinia taoreet, äorem !elit kccumsan oelit hel tattis aibero tisl ut lem. Eroin enterdum faecenas uassa kurpis sagittis en, jnterdum aon jobortis eitae eassa.

Inffffot ymsS’napsi on Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun bioinformaatioteknologian opiskelijoiden killan Inkubio ry:n kiltalehti.

Julkaisijan tiedot:
S’napsi / Inkubio ry
PL 69
02151 Espoo
snapsi@inkubio.fi

Päätoimittaja
Paavo Hietala
paavo.hietala@aalto.fi

ISSN
Painettu versio 1797-4852
Verkkojulkaisu 1797-4860

Toimitus:
Salla Autti
Minja Axelsson
Petra Ekroos
Anton Hult
Juuso Ikola
Juhana Kuumeri
Noora Matilainen
Oskar Niemenoja
Joonas Palosuo
Aapo Rantala
Tuomas Rantataro
Matti Suominen
Roope Vesterinen

Kuvitus:
Minja Axelsson

Eka juttuS'napsin mouhogeneraattori

Oskar Niemenoja

Luojan vuosi on 2016, ihmiskunta on käynyt kuussa ja Marsissa, autot ajavat itse ja leipiäkään ei tarvitse enää itse viipaloida. Silti tähän asti mouhoaminen on yhtä nykyaikaista kuin nyrkkipyykki ja oravannahat. S'napsin kesätoimitus tarttui haasteeseen ja automatisoi asioista valittamisen, jotta sinulla jäisi aikaa myös muuhun. Suuntaa generaattoriin, syötä pari esimerkillistä mallimouhoa pohjaksi, pistä Uriah Heepin Easy livin' sterkkoihin ja naura koko matka pankkiin kun kone generoi sinulle loputtomasti mouhontuoksuista, tuoretta sisältöä. Syöttämäsi mallilauseet jaetaan kaikkien käyttäjien kesken, ja mitä enemmän tekstiä koneelle syötetään sen paremmaksi kiltamouhoksi se oppii. Voiko elämä olla enää helpompaa?

Generaattoriin

Toka juttuMiekan kiillotus ja öljyäminen

Aapo Rantala

Jokaisen innokkaan miekkailijan pitäisi muistaa säännöllinen miekan kiillotus ja öljyäminen, jotta harrastustoiminta sujuisi liukkaasti ja mielekkäästi. Huolellinen öljyäminen ennaltaehkäisee tehokkaasti miekan halkeilua ja siten antaa miekallesi pidemmän käyttöiän. Tässä artikkelissa esitetään onnistuneen miekan huollon vaiheet.

Kuva 1: Tarvittavat välineet

Vaihe 0: Miekan avaaminen Jotta miekan joka puolelle pääsisi helposti käsiksi on se syytä avata kunnolla. Avaamiseen itseensä tämä artikkeli ei ota kantaa vaan pääpainona on itse huoltoproseduuri. Mikäli miekan avaamiseen tarvitsee apuneuvoja löytyy internetistä varmasti hyviä oppaita.

Vaihe 1: Miekan hiominen Kun miekka on onnistuneesti avattu on aika siirtyä hiontavaiheeseen. Hiomapaperina kannattaa käyttää jotain keskikarkeaa, allekirjoittaneen paperissa lukee numero 80. Hiomakonetta EI suositella käytettäväksi koska muutoin jälki olisi hyvin rumaa. Käy läpi jokainen miekan pala aloittaen lyömäpäästä ja lopettaen ennen kahvaa. Aivan miekan ala-osasta ei tarvitse hioa koska suurin osa miekkailussa aiheutuneista iskuista osuu miekan ensimmäiseen kolmannekseen kärjestä lähtien. Hio reunat huolellisesti niin että lopputulos on mukavan sileä. Älä kuitenkaan hio liikaa, sillä silloin miekkailuvälineesi koko voi harmillisesti pienentyä.

Kuva 2: Miekan hiontaa

Vaihe 2: Miekan öljyäminen
Vaihe 2.1: Öljyn valinta
Miekkailupiireissä käydään laajalti keskustelua oikeanlaisen miekkaöljyn valinnasta. Markkinoilla on olemassa erikseen suunniteltuja miekkaöljyjä, jotka valmistajiensa mukaan hivelevät miekkaasi hellästi ja täten maksimoivat miekkailunautintosi. Toinen puoli keskustelusta edustaa ns. puristista linjaa ja heidän mielestään kasvipohjaiset öljyt riittävät varsin hyvin. Allekirjoittanut edustaa jälkimmäistä.

Öljyn valinnassa on tärkeää saavuttaa itselle sekä miekkailupartnerilleen miellyttävä kokonaisuus. Etenkin tuoksulla on suuri rooli. Mikäli haluaa miekkansa tuoksahtavan esimerkiksi ranskanperunoilta, voidaan käyttää rypsi- tahi rapsiöljyä. Mikäli taas on enemmänkin välimerellisten tuoksujen ystävä voi miekkaansa sivellä balsamicoöljyllä. Seesaminsiemenöljyä käytettäessä lopputuoksusta löytää friteeratun ruoan aromin. Mikäli on hajusteettomien tuotteiden kannalla, vauvaöljy on hyvä vaihtoehto. Muista kuitenkin, että vaikka partnerisi miekka tuoksuisikin oikein herkulliselta, on taistelutilanteessa toisen miekan maistelu tahi nuolaiseminen vähintäänkin arveluttavaa ellei suorastaan vaarallista. Hillitse siis himosi!

Eläinpohjaisia rasvoja ei tule käyttää. Don’t do it.

Vaihe 2.2: Öljyn levitys Öljyn levittämisessä työtä helpottaa jonkin sortin pyyheliina. Toki pelkällä kädellä levittäminen on myös sallittua, mutta paperilla levitettäessä pysyy öljyn määrä kohtuullisena. Kaada liinaan sopivasti öljyä ja ala levittämään öljyä miekalle osa kerrallaan. Öljyämisessä pätee sama kuin hiomisessa, eli öljyä ei tarvitse aivan miekan juureen asti laittaa. Toisin kuin hiomisessa, öljyä on tärkeää laittaa kuitenkin joka puolelle ympäri miekkaa. Tässä vaiheessa on hyvä laittaa jotain sensuellia musiikkia soimaan ja ehkä myös avata vapaavalintainen alkoholijuoma niin, että tunnelma rentoutuu. Aloita hitaasti ja rauhallisesti ja työstä miekkaasi varmoin ranneliikkein. Kun öljy alkaa luistaa paremmin voit lisätä nopeutta haluamasi mukaan. Jatka niin kauan kunnes olet tyytyväinen. Muista käydä miekan kaikki osat yhtä huolellisesti.


Kuva 3. Miekan öljyämistä

Huollon jälkeen miekan on hyvä antaa levätä ennen kamppailua. Muuten voit huomata, että luistoa on vähän liikaakin jolloin partnerisi saa sinusta ylivallan. Miekan huoltoakin voi harrastaa yhdessä partnerin kanssa jolloin voitte molemmat vapautuneesti öljytä toistenne miekkoja.

Ei muuta kuin miekka ojossa käteen vaan ja antoisia miekkailuhetkiä!

Kolmas juttuThermo Fisher Scientific - Mariangela Favaretto Story

Thermo Fisher Scientific on maailman johtava toimittaja analyyttisille laitteille, kemikaaleille, reagensseille, tarvikkeille ja palveluille tutkimukseen, tuotekehitykseen ja diagnostiikkaan. Thermo Fisher Scientific omistaa kaksi tuotemerkkiä, joista Thermo Scientific on tuotemerkki yrityksen valmistamille tuotteille ja Fisher Scientific on globaali myyntikanava maailman johtaville tuotemerkeille.

http://jobs.thermofisher.com

Neljäs juttuS'napsin suuri juustotesti

Petra Ekroos & arvovaltainen raati eli Joonas Palosuo ja Viet TranJokaisen ihmisen elämässä tulee aikoja, jolloin on tehtävä ei-niin-itselle-mieluisia asioita. On vaikeita aikoja ja hauskoja aikoja, herkkiä ja kovia aikoja, niin kuin niukkoja ja yltäkylläisiäkin. Siispä testasimme S’napsin toimituksen kanssa Mäkkärin juustohampurilaiset. Monikossa.Euron Juusto
Jo ikivihreä klassikko euron juusto oli helposti tunnistettavissa sokkotestistä huolimatta. Tiskin takaa saamamme yksilö oli kaiken lisäksi uunituore, joten suutuntuma ja maku olivat tässä valioyksilössä optimoituja. Raati kuitenkin hyväksyy täysin myös kylmät ja haalehkot juustot, joten ei ole tarvetta nousta syytettä lämpötilasyrjinnästä. Maku ja ulkonäkö olivat kohdallaa, simppeli ja supliikki välipala, joka on helppo napata mukaan ja syödä missä vain.

Tuplajuusto
Ensimmäinen puraisu tuntui hetkellisesti oudolta. “Tämähän on juustohampurilainen, miksi suussani tuntuu olevan niin paljon tavaraa?” Outous unohtui kuitenkin nopeasti, ja makua oli vaikea erottaa tavallisesta juustosta. Hiukan pienemmän sisaruksensa varjoon jäävä tuplajuustokaan ei ansaitse raadilta moitteita. Herää kuitenkin kysymys, että eikö isompaan nälkään olisi aivan yhtä helppo tilata kaksi juustohampurilaista samaan hintaan?

Triplajuusto
Koko tämänkertaisen S’napsi testaa -artikkelin idean pohjalla oli tämän tuotteen onnistunut mainoskampanja, joten odotimme innolla millaisen jytkyn saamme eteemme. Päädyimme kuitenkin pettymään, sillä sulan juuston ja lihan määrästä huolimatta maku vastasi ihan tavallista juustohampurilaista, yllätysyllätys. Tosin jotain jäi puuttumaan, sillä kypsennetyn jauhelihan maku jyräsi kaiken muun juustoisuuden.


Tripla, tupla, juusto.

Erikoistilaus: Quadijuusto
Edellisistä haasteista selvittyämme oli aika lähteä äärirajoille. Vaikka asiaa ei yleisesti mainosteta, McBursassa on mahdollista kustomoida purilaistaan pientä korvausta vastaan. Siispä seuraava looginen askel oli kasvattaa kerrointa vielä yhdellä, joten tilasimme quadijuuston.


Erikoistilaus. Quadijuusto? Nelosjuusto? Tuplatuplajuusto? Kvarttijuusto??
Lähetä ehdotuksesi osoitteeseen sihteeri@inkubio.fiYksi Ämmän tavallinen hampurilaispihvi painaa 45g, joten quadiburgerissa pihviä löytyy jo kunnioitettavat 180g, joka lähentelee Oikeista RavintoloistaTM saatavien hamppareiden pihvikokoja.

GT:n edustajan kommentti: “Pitää avata suu yhtä suureks ku pornoelokuvissa.”
Raadin kommentti: “Tihkuu rasvaa, kaipaa kastiketta.”
Kokonaisuutena pihvin maku peitti alleen kaiken muun, ja maustamisessakin oli puutteita, aivan kuin kaikissa mäkin tuotteissa.


*Tiedot ekstrapoloitu yksöis-, kaksois- ja kolmoisjuustojen datasta.

Yhteenveto
Juustohampurilainen on kokonaisuus, jossa kaikki ainesosat vaikuttavat yhteiseen makuelämykseen niin suolakurkusta sämpylään. Jos yksi osa-alue on liian päällekäyvä, on elämys yksipuoleinen ja ikävä; hampurilaisen syöminen tuntuu työltä. Testattavien kasvavasta älyttömyydestä ja ruokaisuudesta huolimatta raadin suosikki oli aivan tavallinen euron juusto. Tuplajuustosta ylöspäin mentäessä ei suussa maistu muuta kuin pihvin lihaisuus ja suola, joten jos on aivan pakko saada enemmän kuin kaksi pihviä, suosittelemme kahta tuplaa quadin yli.

Mielenkiintoista on huomata, että kalorimäärä lisääntyy tasan 144 kcal. 144 taas on 122. Mielenkiintoisuus loppuu jotakuinkin tähän. Totta kai kalorimäärä kasvaa tasaisesti, kun standardisoitua juustoa ja pihviä lisätään standardisoituun hampurilaiseen. Tämä testi oli ällöttävä. En enää koskaan halua syödä juustoa. Hyi helvetti.

Viides juttuKipparin palsta

Joonas Palosuo

Ei vitsi, alle kuukaus fuksien tuloon… Just äsken sai laittaa lakin taas päähänsä? Mitä tällekki on tapahtunu, ei vuoden vanha lakki voi olla näin kellertävä. Kesäki vasta alko, miten niin muka odottavan aika on pitkä... Enhän mä oo ees kerenny ommella tarpeeks haalarimerkkejä, pitäs edustuskuntoon seki saada. Mitähän ne ajattelee et oon touhunnu koko kesän?

Kuudes juttuInkubiitti vaihdossa

Minja Axelsson

Seitsemäs juttuS'napsi Cabinet of Curiosities
/ Wiki walk* starter pack
/ Wikimedioita Itse Koluttuani Iltoja Monituisia Ajattelin Injektoida Kirjanmerkkejäni Kiltalehteen Iloksenne (Project WIKIMAIKKI)

Juuso Ikola

*Wiki walk - "Randomly following Wikipedia links and reading articles, which ends up wasting a lot of time. The longer the walk, the more unrelated the articles become." - Urban Dictionary

Tervetuloa Eeppiselle ja ikimuistoiselle matkalle asioiden ytimeen, tai ehkä sittenkin mahdollisimman kauas siitä. Kaikki riippuu kai perspektiivistä - halutessasi voit suhtautua tähän artikkeliin vaikka kuin peliin.

Aivan aluksi korjataan kuitenkin muutama väärinkäsitys - en ole itsekään mikään varsinainen asiantuntija tai muuten erityinen vaan ennemminkin kanssamatkustaja. Emmekä ole matkallamme yksin - maiseman jonka äärelle eksymme on aina luonut joku toinen jalo olento, ihminen toisessa ajassa ja paikassa. Emme aina puhu edes samaa kieltä, mutta silti meitä näiden kuparisten lankojen välityksellä ainakin hetken yhdistää yhteinen mielenkiinto johonkin tiettyyn asiaan.

Ylitettyäsi tapaamaan monia uusia kansoja - sekä ehkä myös vanhoja tuttuja jotka saattavat vaikuttaa vain muuttaneen nimeään aikojen saatossa , samoin kuin ne lukemattomat turpakäräjät ja isommat verilöylyt jotka tuntuvat palaavan uusintoina (tai tässä tapauksessa onneksi uusina kausina) vuosi toisensa jälkeen. Kaikki tarinat kertovat silti tästä samasta maailmasta jossa elämme. Tästä petollisen tutusta paikasta jossa kissa jahtaa rottaa ja aurinko nousee aina uudelleen. Etsivä voi silti löytää uusia asioita sekä näkökantoja jopa juuri sieltä vanhojen alta, eikä aina edes kovin monen sukupolven takaa.

Herätä siis sisäinen seikkailijasi, kerää kalusi ja vedä matkahattu päähän - saatat eksyä kotoisista maisemista paikkoihin joita et ehkä osannut odottaa edes olevan olemassa. Tulet löytämään asioita joita et toivo näkeväsi enää uudelleen koska tahtoisit vielä joskus nukkua. On silti tarpeetonta pelätä - internetin aineettomat ja aiheettomat jumalat ja muut suojelusolentosi ohjaavat sinut turvaan vielä syvempiin vesiin .

Koska tämä artikkeli kuitenkin on syvimmältä olemukseltaan ylistys prokrastinaatiolle ja eksymisen ilolle se ei luonnollisesti koskaan pääse mihinkään varsinaiseen aiheeseen. Realisoitumattoman hypen täyttämänä siinä voi petetyksi tullut bioihminen tai kyyninen akateemikko nähdä analogioita vaikka alati sanahelinästä räjähdyksenomaisesti paisuvaan startup-sceneen tai Atlantin takaisten paikkojen politiikkaan.

Kyvykäs ystäväni, virnistän mielihyvästä taipumuksellesi katsoa maailmaa ilman ennakkoluuloja ja tutustua siihen pelottomalla asenteella. Kuten joku viisas joskus runoili - matka on tärkeämpi kuin määränpää. Lisäksi kun malttaa vain pysähtyä haistelemaan niitä kuuluisia kukkasia sinisen pinnan alta voi löytää enemmän kuin osaa edes etsiä.

Ja loppujen lopuksi, kyllä ihminen voisi käyttää yönsä paljon huonomminkin.